Een grote smartphone of phablet is perfect als je veel video’s bekijkt en games speelt. Als je dit niet doet dan is het maar een onhandig groot toestel dat niet makkelijk in je zak past. Een smartphone met 5,5 inch display is bijvoorbeeld te groot om bij je te dragen als je een spijkerbroek aan hebt en geen tas. Dit is één van de redenen waarom de 4 inch telefoon nog steeds gewild is. Het past makkelijk in de broekzak maar het nadeel is het “kleinere” scherm. Met smartphones die voorzien zijn van een steeds groter scherm is het gemiddelde formaat van de smartphone aanzienlijk toegenomen. Terwijl je in 2007 nog vol verbazing kennismaakte met het 3,5 inch scherm van de originele iPhone is het nu waarschijnlijk het kleinste smartphonescherm dat je in jaren gezien hebt. Wie heeft er immers nog een smartphone met een display kleiner dan 4 inch? Als jij één van de gebruikers bent die niets liever dan een 4 inch telefoon wil dan zijn dit de meest recente 4 inch telefoons waar je naar op zoek bent:

  • iPhone 5S

    De iPhone 5S is samen met de iPhone 5C in september 2013 uitgebracht. De iPhone 5S is even groot als de iPhone 5, met een display van 4 inch. De verbeteringen ten opzichte van de iPhone 5 zitten vooral aan de binnenkant. De iPhone 5S heeft een verbeterde camera, snellere processor en het beschikt voor het eerst over vingerafdruk technologie. Dit wordt TouchID genoemd waarmee de vingerafdruk gebruikt kan worden om de iPhone te ontgrendelen en om aankopen te autoriseren.

  • iPhone SE

    9 uit 10 beoordeling

    De iPhone SE is de 4 inch iPhone dat in maart 2016 door Apple gepresenteerd is. Het heeft drie jaar geduurd voordat Apple besloot om toch nog een 4 inch iPhone uit te brengen. De laatste iPhone met een 4 inch display was de iPhone 5S. De iPhone 6 en 6S modellen die hierop volgden hebben een display van 4,7 inch. Uit verschillende onderzoeken bleek echter dat er nog steeds veel iPhone gebruikers zijn die liever een 4 inch iPhone gebruiken. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat de 4,7 inch iPhone te groot is om goed met één hand te bedienen. Om deze gebruikers tegemoet te komen en te concurreren met mid-range smartphones van andere producenten heeft Apple nu de iPhone SE op de markt gebracht.


Alle smartphones die nu verkrijgbaar zijn met een display van 3.8, 3.9, 4.0, 4.1 en 4.2 inch scherm.

Bediening met één hand

Smartphones met kleine schermen worden snel ouderwets hoewel dit formaat nog steeds erg geliefd is onder een groep trouwe gebruikers. Apple is één van de weinige fabrikanten die nog smartphones met dit formaat ontwikkelt. Concurrenten zijn overgestapt naar grotere modellen maar Apple heeft langere tijd 4 inch smartphones verkocht, met succes. Wat de 4 inch telefoon populair maakt is dat dit formaat nog met één hand te bedienen is. Zonder problemen kun je met één hand appjes beantwoorden, social media checken en je e-mail lezen. Doe dat met bijvoorbeeld een 6 inch telefoon en de smartphone glijdt al snel uit je handen. De enige optie is de smartphone met twee handen vast te houden. Als je ondertussen wat anders aan het doen bent dan kan dit niet eens. Je hebt je ene hand immers al bezet waardoor je maar één hand kunt gebruiken.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Van inch naar centimeter

Ondertussen zijn al veel mensen gewend aan de grotere schermen maar ook veel mensen ook nog niet. Waarschijnlijk ken jij ook wel iemand die nog steeds een iPhone van 4 inch groot heeft. Doordat de 4 inch telefoons voor een langere tijd de standaard waren is er een groep gebruikers dat niets anders wil; alleen een 4 inch smartphone en anders niet. Het kleine formaat dat makkelijk in gebruik is blijft nog wel een tijdje. De vlaggenschip modellen worden steeds groter maar als er vraag blijft naar een 4 inch smartphone dan zal het aanbod blijven bestaan. Weet je niet precies hoe groot 4 inch is? Dit is hoe een inch zich naar een centimeter vertaalt:

Inchcm
4 inch10,16 cm
4,5 inch11,43 cm
5 inch12,70 cm
5,5 inch13,97 cm
6 inch15,24 cm