De high-end smartphone die tegenwoordig op de markt worden gebracht hebben allen een groot scherm, vaak minimaal een formaat van 5 inch. Voor de meeste gebruikers onder ons is dit uitstekend; sociale media, games en video’s zijn immers beter te bekijken en vaak ook in een hogere resolutie. Een andere groep gebruikers ziet dit forse scherm helemaal niet zitten. Het onhandige formaat is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Het kleinere scherm met een formaat van 4,5 inch is toch veel beter om in de hand te hebben? Hoewel grote smartphones het meest verkocht worden is een 4.5 inch telefoon nog altijd erg gewild. Jammer genoeg worden de meeste premium smartphones met de beste specificaties niet meer in dit formaat gemaakt. Dat betekent niet dat er geen opties meer zijn. Er zijn zelfs nog 4 inch telefoons dus je hoeft je geen zorgen te maken dat er geen nieuwe modellen meer zijn met dit formaat. Als jij één van de gebruikers bent die niets liever dan een 4.5 inch smartphone wil dan zijn dit de meest recente telefoons waar je naar op zoek bent:

 • BlackBerry KEY2

  9 uit 10 beoordeling

  De BlackBerry KEY2 kopen? De klassieke QWERTY-smartphone heeft krachtige specificaties met een stijlvol uiterlijk. Op alle fronten overstijgt de BlackBerry KEY2 de voorganger. Met een 4.5 inch display, Snapdragon 660 processor en 6GB hoef je geen zorgen te maken over de snelheid en prestaties. Dit geldt ook voor de foto- en videokwaliteit van de 12 MP dual-camera of de 8 MP frontcamera.

 • BlackBerry KEY2 LE

  8 uit 10 beoordeling

  De BlackBerry KEY2 LE kopen? De klassieke QWERTY-smartphone heeft uitstekende specificaties met een stijlvol uiterlijk. Dit is het budgetmodel van de KEY2 met een bijpassend prijskaartje. Met een 4.5 inch display, Snapdragon 636 processor en 4GB hoef je geen zorgen te maken over de snelheid en prestaties. Dit geldt ook voor de foto- en videokwaliteit van de 12 + 5 MP dual-camera of de 8 MP frontcamera.

 • BlackBerry KEYone

  7 uit 10 beoordeling

  Als je een zwak hebt voor de BlackBerry toestellen dan zal de KEYone je niet teleurstellen. Het klassieke toetsenbord is weer aanwezig dat aangevuld wordt met een 4.5 inch display erboven. De Android smartphone heeft een Snapdragon 625 processor met 3GB werkgeheugen en intern is er ruimte voor 32GB dataopslag. Foto’s maak je met de 12 megapixel camera aan de achterzijde of met de 8 megapixel frontcamera.

 • BlackBerry Passport

  De Blackberry Passport beschikt over het QWERTY toetsenbord dat het handelsmerk is van BlackBerry. Anders dan de legendarische BlackBerry Curve en Bold toestellen is de Passport uitgerust met een 4,5 inch display gemaakt van Gorilla Glass. Dit maakt de smartphone compleet met het beste van twee werelden.

 • iPhone 6

  De iPhone 6 is samen met de iPhone 6 Plus in september 2014 uitgebracht. Het was de tweede keer dat iPhone twee modellen tegelijk introduceerde in navolging op de iPhone 5S en 5C. Het display is verbeterd en is nu een 4,7 inch retina HD touchscreen met 326 pixels per inch. Met de iPhone 6 is ook Apple Pay geïntroduceerd, de nieuwe manier van betalen met de smartphone. De iPhone 6 beschikt hiernaast over een langere batterijduur.

 • iPhone 6S

  De iPhone 6S is de nieuwe iPhone voor het jaar 2015. Zoals te verwachten viel heeft Apple ook dit oneven jaar weer gekozen voor een S update. Dit betekent weinig veranderingen aan de buitenkant en het design maar veel verbeteringen aan de binnenkant. Het uiterlijk van de iPhone 6S heeft een kleine verandering ondergaan en dat zijn de afmetingen. Voor de rest ziet het toestel er precies hetzelfde uit als de iPhone 6. De iPhone 6S is verkrijgbaar in de kleuren zilver, spacegrijs, goud en roségoud.

 • iPhone 7

  9 uit 10 beoordeling

  De iPhone 7 is op 7 september 2016 tegelijk met de iPhone 7 Plus door het grensverleggende bedrijf uit de Verenigde Staten gepresenteerd. De laatste aanwinst valt in het premium segment door de relatief hoge verkoopprijs maar je krijgt er daadwerkelijk wat unieks voor terug. Apple doet geen water bij de wijn en dat is terug te zien in de 4,7 inch iPhone 7. Het toestel beschikt over de laatste technische snufjes en is voor het eerst water- en stofdicht. Nieuw zijn stereo speakers, draadloze oordopjes en vernieuwde home button. Met het charmante design dat voor een groot succes heeft gezorgd is de iPhone 7 een ware casanova onder smartphones.

 • iPhone 8

  8 uit 10 beoordeling

  Als opvolger van de populaire iPhone 7 is er nu de iPhone 8; de verbeterde versie met A11 chipset, IP67 certificatie en draadloos opladen. Met meer rekenkracht en hogere prestaties is het een smartphone van topklasse. Ontgrendel de smartphone met TouchID, laad het toestel draadloos op en schiet eerstklas foto’s en video’s met de 12 en 7 megapixel camera’s. Nu te koop met 64GB of 256GB opslagruimte in het grijs, zilver of goud.

 • Samsung Galaxy A3 (2017)

  8 uit 10 beoordeling

  Op zoek naar een betaalbare Samsung Galaxy smartphone? De Galaxy A3 (2017) is één van de betaalbare modellen waarbij je waar voor je geld krijgt. De smartphone heeft een 4,7 inch display met 720p resolutie, een snelle octa-core processor en 2GB werkgeheugen. Een nieuwe feature aan dit model is dat het spatwater- en stofbestendig is met IP 68 certificatie. Foto's en video's kun je maken met de 13 megapixel camera aan de achterkant of met de 8 megapixel camera aan de voorkant.

 • Sony Xperia X Compact

  8 uit 10 beoordeling

  De Sony Xperia X Compact is zoals de naam al aangeeft de kleinste variant in de X-lijn. Met een 4,6 inch display en HD resolutie wordt alles helder en scherp weergegeven. De Android smartphone wordt aangedreven door een snelle Qualcomm Snapdragon 650 processor dat hulp krijgt van 3GB werkgeheugen. De opslagruimte omvat 32 GB en dit kan met een microSD kaart uitgebreid worden. Foto’s en video’s worden gemaakt met de 23 megapixel hoofdcamera en 5 megapixel frontcamera. Deze multimedia smartphone beschikt hiernaast over stereo speakers en een snelle vingerafdrukscanner.


Alle smartphones die nu verkrijgbaar zijn met een display van 4.3 t/m 4.7 inch scherm.

De 5 inch telefoon is in 2017 de norm; het wordt gezien als de perfecte schermgrootte door vele gebruikers.

Van klein naar groot

Of je het nu leuk vindt of niet, de gemiddelde grootte van het smartphone scherm is bijna verdubbeld in het laatste decennium. Dat is misschien wat overdreven maar als je nagaat dat de eerste iPhone een scherm van slechts 3.5 inch groot had en er nu meerdere telefoons beschikbaar zijn met een display groter dan 6 inch dan begrijp je het idee. Een display van 5 inch of groter is de norm geworden en het vinden van een compacte telefoon wordt steeds moeilijker. De keuze wordt kleiner en kleiner. Sommige van de 4.5 inch mobiele telefoons die we op deze pagina tonen zijn misschien niet de allernieuwste modellen maar dat hoeft geen slecht idee te zijn. Deze toestellen zijn immers veel goedkoper dan tijdens de release.

Uitgelicht: aanbieding van de dag

Hoe groot is 4.5 inch?

Een 4.5 inch smartphone is niet meer “groot”. Maar wat betekent dit nu in centimeters? Een inch is niet bij iedereen duidelijk. Bij het meten van een display wordt er uitgegaan van de diagonaal, bijvoorbeeld een meting van de rechter bovenhoek van het scherm tot de hoek linksonder. De afstand tussen deze twee hoeken wordt weergegeven in inches. In Nederland gebruiken we dit ook maar weet niemand precies hoeveel een inch is. Een inch is 2.54 centimeter en een centimeter is 0.39 inch. Als je het hebt over een smartphone met 4.5 inch display dan wordt er gesproken over een display dat over de diagonaal 11,43 centimeter lang is. In de onderstaande tabel kun je precies zien wat de afmetingen in inch betekenen in centimeters.

Inchcm
4 inch10,16 cm
4,5 inch11,43 cm
5 inch12,70 cm
5,5 inch13,97 cm
6 inch15,24 cm